2025. 04. 05. szombat
Vince
  Írjon nekünk

A 2020-AS ÉV ÉS A BORÁSZAT

A 2020-AS ÉV ÉS A BORÁSZAT
mindigutazas.hu  |  2021. 01. 22., 09:28
A 2020-AS ÉV ÉS A BORÁSZAT

A 2020-as év számos ágazatra kihatással volt, nemcsak a vendéglátóhelyeknek, de a borászatoknak is újra kellett tervezniük az elképzeléseiket.

Az éttermek bezárásával a vendégek, és a turisták elmaradásával az üzletláncokra terelődött a nagyobb forgalom.A vírushelyzet a szőlőtermelésre, és annak minőségére nem volt hatással, így a borászok szerint az idei év jó évjáratnak számít majd. Persze a természeti jelenségek, mint az eső és a szárazság még hagynak nyitott kérdéseket a termésre vonatkozóan. A száraz áprilist, egy hasonlóan száraz május követte, júniusban azonban az átlagos csapadékmennyiségnek a 1,5-szerese esett (persze a területi eloszlást tekintve is akadtak érdekességek).

Júliusban, augusztusban az egyes helyeken a sok eső mellett, a jégeső, az özönvízszerű zápor és a hatalmas erejű, viharos szél is próbára tette a borászatok terméseit, ezzel is hatással voltak a szüretelésre.

De mit mond egy borász az idei évről?

„Több borásszal beszéltem, és az eddigiek azt mutatják, hogy egy nagyon szép, kiegyensúlyozott évjárat az idei. Koncentrált gyümölcsöket tudtak szüretelni, így egy harmonikus évet tudhatunk magunk mögött, kicsit visszafogottabb mennyiséggel. A szüretet nem kellett korán elkezdeni, ahogy például 2018-ban, amikor már augusztus elején elindult a szedés, idén ez nem így volt, mondhatni, hogy visszaállt a normálisra. Ez jót tett magának a szőlőnek; nagyon szép, tartalmas, harmonikus és kiegyensúlyozott borok készülnek idén. Egyedül a szüret végi esők változtattak a képen. Ez főként a kékszőlőket és a tokaji szőlőket érintette” – mesélte Herczeg Ágnes borszakértő.

Ezek alapján borszakértőnk azt javasolja, hogy nyugodtan válasszunk 2020-as termékeket. „Kóstoltam idei kész forgalmi tételeket, amik már a boltok polcaira kerültek. Ezek a borok általában nagyon üdék, nagyon gyümölcsösek, a fiatalságról szólnak. Még azok a borok nem készültek el, amiket össze szeretnénk hasonlítani az előző évjárattal.”-tette hozzá.

Jó évjárat

„Jó évjárat van, mert elég hosszú tenyészidőszakot, és hűvösebb éjszakákat tudhatunk magunk mögött, úgyhogy nagyon megmaradtak az illatok, nappal pedig megvolt a kellő hőösszeg. Úgy gondolom, hogy az ideiek illatos borok és szépek; a generosa szenzációs állapotban van, és kint vagyunk már a piacon két újborral: az Irsai Olivérrel és a Néro Roséval.”

 „Ugyanannak a gyökérzónának csak azt az öt hajtást kell ellátnia vízzel, nem harminc hajtást, tehát ezért jobban is bírja a szárazságot. Kórokozók szempontjából is könnyű év volt az idei; igazából egyetlen permetezéssel megoldottuk, nem kellett komoly szereket használni. Egyébként is egy olyan környezetbarát technológiával termesztünk, amit az Unió támogat, körülbelül éppen annyival, mint amennyivel többe kerülne a hagyományoshoz képest.” – nyilatkozta Bolyki János. A Bolyki-pincészet kínálatában Sauvignon blanc, pinot noir, királyleányka, hárslevelű, kékfrankos, cabernet, merlot, blauburger, zweigelt, menoir, portugiese is található.

Bolyki János azt is megosztotta Velünk, hogy szerinte a vendéglátás nem egyhamar fog helyreállni, így nagy hangsúly fog fektetődni az üzletláncokban fellelhető borokra, amelyek minden igény kielégítenek. Ezek alapján azt is elmondta, hogy náluk a karantén időszak alatt főleg azok a borok fogytak, amik a különböző üzletláncokban is megtalálhatóak (pl az Egri Csillag, az Indián nyár és az Egri Rosé).

Fogyasztási szokások megváltozása

Herczeg Ágnes azt is elmondta, hogy a járvány hatására megváltoztak a fogyasztói igények, másként fogyasztottak a vásárlók. Tavasszal például egyértelműen azokat a termékeket vásárolták, amik az áruházláncokban üzletekben elérhetőek voltak.

„Azok a borászatoknak, amelyek eddig jórészt éttermekbe vitték boraikat, most kevesebb a lehetősége. Főleg a középkategóriás borokat érinti a járvány miatt kialakult helyzet” – mondta el Ágnes.

Kiss Attila gyöngyöstarjáni borász - mátrai borvidék képviselője- elmondta, hogy az ő ültetvényein az Irsai Olivernél és a szürkebarátnál volt tapasztalható kevesebb mennyiség, viszont a többi fajtából (olaszrizling, Cabernet sauvignon) sikerült a megfelelő termésmennyiséget leszüretelni.

A balatoni területek jártak jól?

A Badacsonyi borvidék területét szerencsére nem érintették a nyári jégesők, és a szőlőre káros kórokozók, de egyes helyeken vadak által okozott károk okoztak gondot.

„A saját termésünk valamivel alatta volt a tavalyi évnek, de nálunk a boroknak több mint fele-kétharmada vásárolt szőlőből készül; az idei évben lesz az eddigi legtöbb borunk, mert több szőlőt vásároltunk.” – mesélte Ádám Gábor, a Sabar Borház borásza. A Sabar Borház kínálatában olaszrizlinget, rajnai rizlinget, cabernet franc-t, és kékfrankost kóstolhatunk.

„A korábbi évekhez képest nem érzünk nagy különbséget, illetve azt, hogy visszaesett volna a minőség. Úgy látom, összességében jó évjárat az idei. Amikor indult az év, akkor úgy éreztük, ez egy gyenge évjárat lehet, de végül is azért eléggé összeszedték magukat a szőlők. Úgy tűnik, nagyon jó eredmények lesznek; szépek a mustok, persze az elején vagyunk, még nem készültek el, a kékfrankos és a szürkebarát azok, amikre tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy kiforrtak, jól néznek ki, de mi mindig adunk elég időt a bornak, hónapokat, mire leülepszenek, mire minden összeáll, szépen összeérik, és csak januárban kezdünk el palackozni. Novemberre, Márton-napra nem szoktunk bort készíteni.”

A Balaton-felvidék területeire és borvidékére a vírushelyzet, úgymond pozitív hatást gyakorolt. A tavasszal bevezetett karantén időszak után a, a nyári időszak is kedvezett a borturizmusnak, és így a helyi borértékesítés is jelentősen nőtt.

„Egyre erősebb a helyi eladás; a borászat teraszán és a házhoz szállításban is. A tavalyi arány, amikor körülbelül 40 százalék fogyott helyben és 60 ment kereskedőknek vagy közvetlen éttermeknek, az idén megfordult. A nyári időszak rendkívül erős volt a helyi fogyasztás terén, nem is számítottunk rá. Kevesebben mentek külföldre, sokan itt nyaraltak a Balaton körül, a környék megtelt. Amikor elkezdődött a karantén márciusban, akkor azt gondoltam, hogy még karácsonykor is a Kékfrankos Rosét fogjuk inni, aztán gyakorlatilag augusztus elejére már nem tudtunk adni a vendégeinknek. A szürkebarátunk fogyott el eddig legutoljára, a 2019-es február végén jött ki, aztán idén előbb elfogyott, mint a többi, szintén augusztusig tartott, az új évjárat ismét csak jövő februárban kerül majd forgalomba.” – tette hozzá Ádám Gábor.

Forrás: Vendéglátás Magazin

Ha tetszett a cikk, kövesse
a mindigutazas.hu-t a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 20., 10:17
Soha nem regisztráltak még akkora utasforgalmat Ferihegyen, mint novemberben. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 22 százalékkal fordult meg több utas, mint tavaly ugyanebben az időszakban, de a rekorder, koronavírus-járvány előtti 2019-es évet is sikerült 10 százalékkal meghaladni.
2025. 03. 04., 16:49
Bár Spanyolország számos csábító úti célt kínál, a magyar turisták gyakran kihagyják a fővárost, pedig Madrid rengeteg élményt tartogat az utazók számára. A Privátbankár Világjáró rovatának friss beszámolója szerint a város élhető, nyüzsgő és tele van kulturális és gasztronómiai különlegességekkel.
2024. 12. 18., 11:28
Nem mindennapi élményben lehet része azoknak, akik kipróbálják a Stechelberget Mürrennel összekötő felvonót – írja az euronews.com. A svájci Schilthorn csúcson a Piz Gloria étteremnek köszönhetően pedig nemcsak a magasság szerelmesei találhatják meg a számításukat, hanem a régi akciófilmek kedvelői is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 26., 16:37

Ötvenezer focirajongót várnak a budapesti EL-döntőre, rekordfoglaltság a szálláshelyeken

2023. 05. 26., 16:34

A szabadidős turizmus jövője: ezekkel a trendekkel már most érdemes tisztában lenni

  Legfrissebbek most

A Wizz Air négy új közvetlen járatot indít Budapestről, amelyekre már elérhetők a foglalások. Júliustól kezdődően a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről közvetlenül el lehet jutni Bilbaóba, Wrocławba, Gdanskba és Vilniusba. Ezek az új útvonalak nemcsak a magyar utazók számára kínálnak remek lehetőséget a felfedezésre, hanem Budapest is könnyebben elérhetővé válik a külföldi látogatók számára.